Blog Layout

על ארבעת הבנים בהגדה ועל תזונה נכונה

Iris Peskin • Apr 05, 2020

על ארבעת הבנים בהגדה ועל תזונה נכונה

בהגדה של פסח מסופר על ארבעה בנים: חכם, רשע, תם וזה שאינו יודע לשאול. מסתבר שגם בתחום הדיאטות והתזונה הנכונה יש לנו את אותם ארבעת סוגי בנים ובנות: חכמים ששומרים על בריאותם, מקפידים על מזון בריא ועל פעילות גופנית. רשעים שמזלזלים באזהרות המומחים ואוכלים מכל הבא ליד, התמימים שלא מייחסים חשיבות לטיב ולאיכות המזון שהם אוכלים ומקווים לטוב, ואלה שמתביישים ולא יודעים לשאול כיצד לבחור ולאזן בין רכיבי התזונה השונים.

 

חכם - מה הוא אומר?

כדי לשמור על הבריאות חייבים להקפיד על אכילה מאוזנת שכוללת את כל אבות המזון, הרבה ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות, וכמה שפחות מאכלים מעובדים (תעשייתיים), מטוגנים ועתירי סוכר ושומן. זאת במקביל לפעילות גופנית יום-יומית.

 

1. אכילה מאוזנת של מזון טרי, טבעי ובריא:

הרבה ירקות ופירות טריים, מכל הסוגים ובכל הצבעים. חלבונים איכותיים מהחי ומהצומח: בשר דל שומן, עוף ודגים טריים, לא מעובדים ולא תעשייתיים, קטניות מגוונות כמו עדשים, חומוס, סויה ושעועית מסוגים שונים. דגנים מלאים כמו חיטה מלאה, אורז מלא, קינואה, שיפון, שיבולת שועל. החכם יוסיף לתפריט שלו שומן איכותי כמו טחינה, אבוקדו, שמן זית, זרעים ואגוזים מכל הסוגים.

 

2. שמירה על משקל גוף תקין ובריא לאורך שנים:

השמנה פוגעת בבריאות ולכן רצוי לשמור על משקל גוף תקין ובריא לאורך שנים. יש כאלה שאוכלים הרבה ולא עולים במשקל. אחרים אוכלים מעט ומיד מוסיפים קילוגרמים מיותרים למשקלם. אין נוסחת קסמים שמתאימה לכולם. כל אחד צריך להתאים את התפריט ואת כמויות המזון שהוא אוכל למבנה הגוף, לאישיות ולמערכת חילוף החומרים שלו.

 

3. פעילות גופנית תורמת רבות הן לבריאות הגוף והן לבריאות הנפש. לא חייבים להרים משקולות או להשתתף במרוצי מרתון. מספיק לשלב כמה פעילויות בסיסיות כמו הליכה יומית קבועה של חצי שעה-שעה, ריצה קלה, תרגילים לחיזוק השרירים, תרגילי גמישות לתחזוקת הגוף וכל פעילות גופנית אחרת שמתאימה לנו.

 

רשע-מה הוא אומר?

מה לכם כל האוכל הבריא הזה? חיים רק פעם אחת ולכן צריך ליהנות מהרגע. מותר לאכול הכל מהכל כמו שנאמר בספר ישעיהו: "אכול ושתה כי מחר נמות": שניצלים עתירי שומן, נקניקיות, ממתקים, גלידות, צ'יפס, בורקס, עוגות, וכל סוגי מזון מטוגן, מעובד ותעשייתי שמכיל כמויות גדולות של שומן, סוכר ומלח.

 

1. מזון עתיר סוכר גורם להתמכרות ולאכילת-יתר, ומכאן הדרך קצרה להשמנה, לסוכרת, למחלות לב וכלי-דם ועוד. סוכר בכמויות גדולות נמצא במשקאות ממותקים, במיצים, עוגות, עוגיות, גלידות, סוכריות, וממתקים שונים.

 

2. מזון עתיר במלח מגביר את התסמונת המטבולית וההשמנה הבטנית, מגדיל את הסיכון ללחץ-דם גבוה, פגיעה בכלי-דם, מחלות לב, שבץ מוחי, פגיעה בעצמות ועוד. צריך להיזהר במיוחד ממוצרי בשר מעובדים כמו המבורגרים, שניצלים מוכנים, נקניקים ונקניקיות, מזון משומר, קטשופ, רטבים מוכנים, מרקים מאבקות, ושורה ארוכה של חטיפים מלוחים מכל הסוגים.

 

3. מזון עתיר שומן מטוגן ושומן טרנס (מרגרינה) מזיק לבריאות. הוא גורם להשמנת יתר, לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, סוכרת ויתר לחץ דם. דוגמא למספר מאכלים שכדאי להפחית את צריכתם: שניצלים מטוגנים, המבורגרים עתירי שומן, נקניקיות, פיצות, בצקים כמו מלאווח, ג'חנון, בורקס, צ'יפס, וחטיפים מלוחים ומתוקים למיניהם.

 

תם – מה הוא אומר?

לא מצליח להבין מה כל הדיבורים האופנתיים על תזונה נכונה ומאוזנת, אוכל בריא, או מזונות-על. בשבילו אוכל זה אוכל. כל הדיבורים על רכיבים תזונתיים, על קלוריות, פחמימות או שומנים, לא מעניינים אותו. הוא מעולם לא התעניין בשאלות כמו כמה שומן ומלח יש במנה שהוזמנה במסעדה? האם התזונה שלי מאוזנת? האם החטיף שקנינו בסופר מכיל צבעי מאכל מזיקים או חומרים משמרים?

 

התוצאה: אם יש לו מזל והתפריט שלו הוא במקרה פחות או יותר מאוזן, מצבו הבריאותי יהיה טוב ולא נגרם לו כל נזק. אולם סביר יותר שחוסר המודעות שלו לתזונה נכונה ומאוזנת גורמת לחוסרים של חלק מהוויטמינים ומהמינרלים החיוניים לגוף, ומנגד לנזקים בריאותיים בגין צריכה עודפת של שומן סוכר או נתרן, כימיקלים וצבעי מאכל מזיקים.   

 

וזה שאינו יודע לשאול- מה הוא אומר?

איך אפשר לדעת מה צריך לבדוק כאשר הולכים לקנות מוצרי מזון? כל המוצרים בסופרמרקט נראים יפים ובריאים ולא עולה על דעתו מה צריך לשאול לגבי כל מוצר ומוצר.

 

נכון שכל מוצרי המזון נראים טוב על המדפים בחנויות ובשווקים, אולם צריך לזכור שחלק גדול ממוצרי המזון בעולם המערבי כבר מזמן אינם טבעיים. לפני שהם מגיעים לחנויות הם עוברים תהליכי-עיבוד תעשייתיים שמטרתם לשפר את הטעם, להאריך את חיי-המדף ולמשוך את העין. חייבים לבדוק לגבי כל מוצר מזון מה הם הרכיבים שנכללים בו, האם הם מספקים לגוף את כל מה שהוא צריך? האם הם כוללים חומרים-משמרים, כימיקלים, או צבעי מאכל שמזיקים לבריאותנו? האם הם מכילים כמויות גדולות ומזיקות של שומן-טראנס, סוכר, מלח, או קלוריות מיותרות.

 

תשובות לשאלות אלה יכולות לכוון אותנו למוצרים ותחליפיים יותר בריאים, ולסייע לנו לשפר את איכות החיים שלנו לאורך השנים.

 

שיהיה חג שמח ובריא! 

 

 

תגיות: פסח בריא, בריאות, תזונה נכונה בפסח, תזונה בריאה בפסח, בריא בפסח, לאכול בריא בפסח, על ארבעה בנים

By Iris Peskin 10 Jan, 2024
חלב ומשקאות חלב - מי טוב? מי רע? ומי לא נורא?
By Iris Peskin 19 Dec, 2023
השמנה במלחמה
By Iris Peskin 27 Nov, 2023
אכילה רגשית - תזונה לנפש
By Iris Peskin 05 Feb, 2023
שקדים - "אוצר" של בריאות
By Iris Peskin 04 Jan, 2023
החיידקים שיעזרו לנו להיות בריאים ורזים יותר
המרק - מלך החורף
By Iris Peskin 29 Nov, 2022
המרק - מלך החורף
מה לנשנש?
By Iris Peskin 19 Nov, 2022
עד 120 קלוריות בלבד של נשנושים בריאים וטעימים
תזונה נכונה למניעת סוכרת
By Iris Peskin 11 Nov, 2022
תזונה נכונה למניעת סוכרת
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
By Iris Peskin 20 Aug, 2022
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
פירות יער - אוצר של בריאות
By Iris Peskin 16 Jul, 2022
פירות יער - אוצר של בריאות מתוך ראיון איתי שפורסם גם בmako 
More Posts
Share by: