יום החומוס הבינלאומי בריא וטעים - למה כדאי לנו לאכול חומוס?
יום החומוס הבינלאומי בריא וטעים - למה כדאי לנו לאכול חומוס?
יום החומוס הבינלאומי, שחל היום, הוא הזדמנות מצוינת לחגוג את המאכל שנחשב הכי ישראלי עם כמה עובדות מעניינות שאולי לא ידעתם עליו.
חומוס הוא אחת הקטניות הראשונות ששימשו למאכל אדם. יש עדויות לכך שנעשה שימוש בגרגירי חומוס כבר במצרים הקדומה לפני כ-7000 שנים. ועל פי האיסלאם, צלאח-אדין הוא זה שהמציא את הגירסה של "ממרח החומוס" כפי שאנו מכירים אותה היום.
חומוס שייך למשפחת הקטניות הכוללות גם - עדשים ושעועית על צבעיהם הרבים, סויה, לוביה, אפונה ועוד, שמהווים עולם שלם של טעמים ומרקמים, ומתהדרים ביתרונות בריאותיים ותזונתיים רבים.
החומוס עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים, מינרלים כמו: ברזל, סידן ואשלגן, ויטמינים מקבוצה B, ופלבנואידים נוגדי חמצון. ולעומת זאת הוא דל בשומן ובקלוריות. בעידן שבו השמנה, מחלות לב, וסוכרת הן בגדר מגיפה, מומלץ מאד לשלב גרגירי חומוס בתפריט באופן קבוע.
ערך קלורי של חומוס -
גרגירי חומוס הם דלי קלוריות.
הערך הקלורי של 100 גרם גרגירי חומוס מבושלים (כוס חד פעמית) הוא כ-166 קלוריות בלבד וכ-10 גרם חלבון. הם יכולים לשמש תוספת נהדרת לסלט ירקות וכמקור צמחי מצוין לחלבון. הם טעימים ומתאימים לשילוב בדיאטות הרזייה.
ממרח חומוס עם טחינה -
ברגע שמבשלים את גרגירי החומוס ומועכים אותם עם טחינה לממרח חלק, הערך הקלורי של התוצר הסופי גדול יותר. ערכו הקלורי של חומוס בצורתו הסופית, המבוסס על יחס של 70% חומוס מול 30% טחינה הוא כ-300 קלוריות ל100 גרם.
בחומוסיות מקובל להגיש את החומוס בתוספת שמן זית, דבר המעלה את הערך הקלורי שלו באופן ניכר. ארוחה הכוללת צלחת חומוס בגודל המקובל להגיש במסעדות, בתוספת פיתה יכולה להגיע לערך של כ-1000 קלוריות למנה.
פלאפל -
מאכל ישראלי עממי הוא כדורי פלאפל מטוגנים שנמכרים בדוכני רחוב בתוך פיתה עם סלטים וטחינה.
כדורי הפלאפל אמנם עשויים מגרגירי חומוס טחונים אבל הטיגון בשמן עמוק, בתוספת הפיתה והסלטים מקפיצה את הערך הקלורי לכ-700 קלוריות למנה.
יתרונות בריאותיים ותזונתיים:
תחושת שובע מהירה והורדת הצריכה של מזון מעובד -
גרגירי החומוס עשירים בסיבים תזונתיים שמתנפחים בקיבה ותורמים לתחושת השובע. במחקרים שנערכו לאחרונה נמצא, כי אנשים שצרכו יותר חומוס בדיאטה היו שבעים יותר במשך היום, נשנשו פחות בין הארוחות וצרכו פחות מזון מעובד.
צריכת החומוס עשויה להפחית את הסיכון למחלות במעי הגס -
רב הסיבים התזונתיים המצויים בחומוס הם סיבים בלתי מסיסים, שאינם מתעכלים עד לחלק האחרון של המעי הגס. בחלק זה ישנם חיידקים המפרקים את הסיבים התזונתיים לחומצות שומן קצרות שרשרת מסוג SCFAs, המהוות מקור אנרגיה וחיזוק לתאי המעי הגס ובכך מסייעים במניעת דלקות וגידולים במעי.
צריכת חומוס מקטינה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם -
הסיבים התזונתיים שבחומוס תורמים להורדת רמות השומנים בדם, הפחתה בסך הכולסטרול, וירידה בערכי הכולסטרול הרע (LDL) בדם. כנראה שהשילוב הייחודי של הסיבים המסיסים (הקיימים בשליש מכמות הסיבים בחומוס) יחד עם נוגדי החמצון מסייעים בהגנה ובשמירה על בריאות הלב וכלי הדם ומפחיתים את הסיכון למחלות לב כליליות.
החומוס עשיר בנוגדי החמצון המסייעים בהפחתת הסיכון למחלות שונות -
גרגירי החומוס מכילים נוגדי חמצון כגון, פלבנואידים, קוורצין, חומצה פנולית, חומצה כלורוגנית, וכמויות משמעותיות של אנתוציאנינים. כוס אחת של גרגירי חומוס יכולה לספק כמעט 85% מההמלצה לצריכה היומית של נוגדי החמצון.
נוגדי חימצון מגנים על הגוף מפני התפתחות של תהליכים סרטניים, דלקות ומחלות שונות.
איזון רמות הסוכר בדם -
לחומוס אינדקס גליקמי נמוך. וזאת כנראה תודות לתכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שבו ותכולת חלבון, אשר שמעכבים את פירוק הפחמימות וגורמים לעליה מאד מתונה ברמות הסוכר שלאחר הארוחה.
אז מהי הדרך הבריאה ביותר לצרוך חומוס?
לבשל את גרגירי החומוס ולהוסיף אותו לתבשילי קדרה מרקים או דגים, למנות בסגנון הודי כמו תבשילי קארי שונים, להוסיף אותו לסוגי סלטים שונים, וכפלאפל אפוי בהכנה ביתית.
בתיאבון ולבריאות!
תגיות: חומוס, בריאות, תזונה, אורח חיים בריא, יום החומוס הבינלאומי