Blog Layout

מה עדיף לאכול לפני הצום ומה אחריו?

Iris Peskin • Oct 16, 2019

מה עדיף לאכול לפני הצום ומה אחריו?

במשפחות רבות נהוג לאכול בארוחה המפסקת שלפני יום הכיפורים ארוחה גדולה הכוללת מגוון רחב של מאכלים מטוגנים, תבשילי בשר ועוף מתובלים, תפוחי אדמה, אטריות, ושפע של משקאות ממותקים. אבל חשוב לדעת שחלק גדול מהמאכלים והמשקאות הללו עלולים להכביד עליכם בזמן ולגרום לתופעות לוואי כמו כאבי ראש, כאבי בטן, סחרחורות, חולשה ואף עילפון. בחירה נכונה של המאכלים והמשקאות שיוגשו בארוחה המפסקת ובשעות שלפניה, יכולים להפחית את תחושת הרעב והצמא ביום הכיפורים וגם לצמצם את תופעות הלוואי.

אז מה הכי מומלץ לאכול לפני ואחרי הצום?​

 

מה חשוב לעשות לפני הצום?

1. לשתות הרבה מים ביום שלפני יום הכיפורים (ערב יום כיפור): מומלץ לשתות לפחות 2 ליטר מים (8-10 כוסות) מהבוקר ועד סיום הארוחה המפסקת. צריכת נוזלים מרובה תרווה את הרקמות ותמנע התייבשות. הכי כדאי לשתות מדי שעה כוס מים.

לא-מומלץ לשתות מיצים, משקאות מוגזים, משקאות עתירי סוכר ומשקאות שמכילים הרבה קפאין. כל אלה מעוררים תחושת צמא ויקשו עליכם לעבור את שעות הצום הארוכות.

 

2. חשוב לאכול בבוקר שלפני יום הכיפורים ארוחת בוקר מאוזנת ומלאה, הכוללת דגנים מלאים, חלבונים ושומן בריא. לדוגמה: לחם מחיטה מלאה, גבינות, ביצה, אבוקדו וכד'. אפשר גם דייסה משיבולת שועל עם פרי וחלב. לא כדאי לדלג על הארוחה ולהגיע מורעבים לארוחה המפסקת.

 

מה לעשות בארוחה המפסקת?

בארוחה המפסקת, וגם בארוחה שלפניה, חשוב לאכול הרבה ירקות טריים ומבושלים. הירקות מלאים במים, בוויטמינים ובסיבים תזונתיים, ולכן עוזרים לעכב את תחושת הצמא והרעב. 

לא מומלץ לאכול מנות ראשונות מתובלות, מאפים כמו בורקס או פיצה, בצקים מטוגנים, ועוגות. כל אלה מצמיאים ומכבידים על מערכת העיכול.

מנות עיקריות: בארוחה המפסקת, וגם בארוחה שלפניה, חשוב לאכול מאכלים שיגרמו לנו תחושת שובע לאורך זמן. לדוגמה: עוף או קציצות בקר-רזה ללא שומן, או מנת קטניות – לצמחונים וטבעונים, בתוספת דגנים-מלאים (פחמימות מורכבות) כמו אורז, כוסמת, או אטריות מחיטה מלאה. השילוב של דגנים מלאים וחלבון רזה, גורמים לפירוק איטי של הפחמימות במערכת העיכול, ולספיגה הדרגתית שלהן. זה עוזר לשמור על רמות גלוקוז מתונות וגבוהות בדם, כך שתחושת השובע תימשך לאורך זמן.

לא מומלץ לאכול מנות עיקריות "כבדות" כמו בשר-בקר שמן, בשר ושומן כבש, שניצלים, או חלקי פנים מטוגנים ומתובלים בנדיבות. מנות אלה אולי טעימות ומשביעות אולם הן מכבידות על מערכת העיכול וגורמות בזמן הצום לצמא ולעייפות.

קינוחים: להעדיף פירות טריים: בארוחה המפסקת כדאי מאד להסתפק בקינוח של פירות טריים בלבד. אלה מצויים בשפע במרכולים ובשווקים. בפירות יש מעט סוכר יחסית לשאר הקינוחים, ולעומת זאת הם עשירים במים וסיבים תזונתיים. הסיבים והמים עוזרים לתחושת השובע להמשך זמן רב יותר

לא מומלץ לשלב בארוחה שלפני הצום קינוחים עתירי-סוכר כמו עוגות ומאפים מתוקים אחרים, גלידות, או לפתנים, שיגבירו את הצמא בזמן הצום.

יש להמעיט במלח, סוכר, תבלינים חזקים וחריפים: בכל הארוחות ביום שלפני יום הכיפורים, ובמיוחד בארוחה המפסקת, יש להמעיט ככל האפשר במלח, סוכר ותבלינים. כל אלה מעוררים תחושת צמא ויקשו עלינו לעבור את שעות הצום הארוכות. מי שרגיל לתבל את האוכל בכמויות גדולות של מלח ותבלינים חריפים, יוכל למצוא בחנויות הטבע מגוון רחב של תבלינים וצמחים שיכולים לשמש כתחליף, ואינם גורמים לתחושת צמא.

 

אחרי הצום:

לשתות מים או תה-פושר: עם סיום הצום אנחנו מרגישים רעב וצמא ומוכנים לטרוף את כל העולם. התהליך חייב להיות הדרגתי. המחסור בנוזלים הוא המעיק ביותר על הגוף ולאו דווקא המחסור במזון (יש לזכור שבני-אדם לא יכולים לחיות ללא נוזלים יותר מיומיים/שלושה. לעומת זאת, האדם יכול לשרוד ללא-מזון ימים רבים ואף שבועות). לכן מומלץ להתחיל עם שתיית כוס או שתיים של מים, תה-פושר, או כל שתיה קלה אחרת. חשוב לשתות לאט ולא למהר. אחרי כמה דקות אפשר לאכול פחמימה קלה לעיכול שתספק לגוף גלוקוז ותעזור למערכת העצבים המרכזית לחזור לתפקוד. לדוגמא: פרוסת לחם עם ריבה/דבש, או פרוסה אחת של עוגה בחושה, או עוגייה.

אסור להתחיל מיד בארוחה גדולה ומשביעה. הגוף צריך להתאושש בהדרגה מהצום כדי למנוע הרגשה רעה. אחרי כשעה אפשר לגשת לארוחה עצמה, שצריכה להיות מאוזנת ובריאה, בדומה לארוחת ערב שגרתית. ארוחה נכונה תכלול מנת פחמימה מורכבת (לחם/ אורז/ פסטה וכד'), חלבון רזה (עוף/ קטניות /ביצה וכד') וירקות מכל המינים והצבעים.

 

 

 

תגיות: יום כיפור, ארוחה מפסקת, מה לאכול ביום כיפור, צום בריא


By Iris Peskin 10 Jan, 2024
חלב ומשקאות חלב - מי טוב? מי רע? ומי לא נורא?
By Iris Peskin 19 Dec, 2023
השמנה במלחמה
By Iris Peskin 27 Nov, 2023
אכילה רגשית - תזונה לנפש
By Iris Peskin 05 Feb, 2023
שקדים - "אוצר" של בריאות
By Iris Peskin 04 Jan, 2023
החיידקים שיעזרו לנו להיות בריאים ורזים יותר
המרק - מלך החורף
By Iris Peskin 29 Nov, 2022
המרק - מלך החורף
מה לנשנש?
By Iris Peskin 19 Nov, 2022
עד 120 קלוריות בלבד של נשנושים בריאים וטעימים
תזונה נכונה למניעת סוכרת
By Iris Peskin 11 Nov, 2022
תזונה נכונה למניעת סוכרת
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
By Iris Peskin 20 Aug, 2022
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
פירות יער - אוצר של בריאות
By Iris Peskin 16 Jul, 2022
פירות יער - אוצר של בריאות מתוך ראיון איתי שפורסם גם בmako 
More Posts
Share by: