Blog Layout

איך לעבור את תקופת החגים - מבלי לעלות במשקל!

Iris Peskin • Sep 25, 2019

איך לעבור את תקופת החגים - מבלי לעלות במשקל!

הישראלי הממוצע מוסיף למשקלו כ4-3 ק"ג בתקופת חגי-תשרי הבאים עלינו לטובה. כל זאת תודות לארוחות המשפחתיות הגדולות והכבדות בשני ימי ראש-השנה, הסעודה המפסקת לפני יום כיפור וסעודת סיום-הצום שלאחריו, ולא-שכחנו את מגוון הארוחות החגיגיות והעשירות בשבעת ימי חג הסוכות כשמארחים בסוכה חברים שכנים ובני-משפחה, או כשיוצאים לטיולים ולבילוי בטבע.

 

בארוחות חג משפחתיות איש לא מקפיד על דיאטה. כל מארח/ת מנסים להרשים את האורחים במיטב המנות והתבשילים. כמעט בכל העדות נהוג להכין בחגים מאכלים מטוגנים, בצקים ממולאים, תבשילים שמנים, וקינוחים מפוארים, עתירי-סוכר וקלוריות.

 

בארוחת חג ממוצעת אדם יכול לאכול אלפי קלוריות שמקורן באוכל שמן מאד ועתיר פחמימות. הארוחות נמשכות זמן רב, יש הפסקות בין מנה למנה, מדברים, מחליפים חוויות, מספרים בדיחות, מתעסקים עם הילדים ו/או הנכדים ולא שמים לב למה שמכניסים לפה. התוצאה הבלתי נמנעת היא שבסיום תקופת החגים קשה לסגור את החגורה, המשקל "מזייף" ומראה עלייה של קילוגרמים מיותרים, ומתחיל המאבק המתיש והיומיומי בניסיון לרדת חזרה במשקל.

 

דוגמה לתפריט אופייני של ארוחת ערב ראש השנה:

המזון ערך קלורי (בקק"ל למנת הגשה)
רבע תפוח בדבש 50
1 כף גרעיני רימון 30
פרוסת חלה מתוקה בדבש 120
פרוסה קטנה של דג מטוגן או גפילטע פיש 200
1 כף מלאה של כבד קצוץ 100
2 פרוסות חלה עם הארוחה 200
2 כפות סלט חגיגי - מנה ראשונה 150
צלחת בינונית של מרק עוף צלול 50
2 כופתאות חג גדולות 300
2 בצקים ממולאים בבשר 250
מנת בקר (100 גרם) או עוף 250
פרוסת לשון או בשר כבש (100 גרם) 300
2 תפוחי אדמה קטנים 150
1 כף מלאה בגזר עם צימוקים 100
מנת ליפתן פירות 150
פרוסת עוגת דבש 400
2 כוסיות יין יבש 200
2 כוסות שתייה ממותקת עם הארוחה 200


הגענו בקלות ל-3,200 קלוריות בארוחה אחת, כשלקחנו בחשבון מנות קטנות יחסית. לדוגמא: רק רבע תפוח בדבש, רק 100 גרם בשר, רק 2 תפוחי אדמה קטנים, רק 2 כפות סלטים מהמנות הראשונות, רק 2 בצקים קטנים ממולאים בבשר, ורק פרוסת עוגת דבש אחת. אפשר בקלות רבה להגיע ל-4,000 קלוריות ואפילו יותר אם מגדילים את המנות ולא-נזהרים.

 

האם התסריט שהוצג לעיל הוא הכרחי? האם חייבים להשתתף בחגיגות הזלילה הגדולות שמאפיינות את ארוחות החג המשפחתיות? התשובה היא כמובן שלילית. מי ששומר על דיאטה בכל ימות השנה, חייב להקפיד על ארוחות מאוזנות ובריאות גם בתקופת החגים. 

 


להלן כמה עצות מועילות שיסייעו לנו לשמור על הדיאטה ולא לחרוג ממנה גם בארוחות החגיגיות של תקופת החגים:

 

1. תכננו מראש מה תאכלו. לפני היציאה מהבית תכננו לעצמכם תפריט שלא יעלה על 1000-1,500 קלוריות בכל ארוחת חג. במרבית המקרים התפריט שמוגש בארוחות המשפחתיות מוכר לכם משנים קודמות, המנות חוזרות על עצמן וכמעט שאין חידושים. כיום ניתן למצוא באינטרנט טבלאות מפורטות של מספר הקלוריות בכל סוגי המנות הנהוגות בארוחות החג וקל לתכנן מראש את מספר הקלוריות.

 

2. בתכנון התפריט התמקדו אך ורק במנות מיוחדות לחג שאתם מאד אוהבים, וותרו על מנות "רגילות" ויומיומיות. אל "תבזבזו" קלוריות על מנות שאתם לא מאד מאד אוהבים.

 

3. השתדלו להקפיד בימי החג וגם בארוחות החגיגיות על בחירת מזון בריא ככל שניתן - ירקות במגוון צבעים וצורות בישול, שמספקים לגוף ויטמינים ומינרלים. העדיפו דגי ים עשירים באומגה 3 ופחות בשרים עתירי שומן. בחרו תוספות של דגנים מלאים עם סיבים תזונתיים (אורז מלא, קינואה וכו) ופחות פחמימות פשוטות וסוכר. כמו כן ,מנה מבושלת או אפויה בתנור עדיפה על מזון מטוגן.

 

4. הגבירו פעילות גופנית ככל שתוכלו. הליכה, ריצה, טיולים בטבע, שחיה, אופניים וכו'. פעילות גופנית תעזור בשריפת עודפי הקלוריות שתאכלו בארוחות, ותגביר את חילוף החומרים.

 

5. אל תגיעו רעבים לארוחת החג, מאחר שבמצב של רעב "מתנפלים" על כל מזון שמוגש לשולחן ואוכלים כמויות גדולות מדי. מומלץ לאכול ארוחות בוקר וצהרים כרגיל וכשעה לפני הארוחה גם תפוח עץ עם יוגורט, או ביצה קשה, ולשתות מים או משקה דיאטטי.

 

6. בין מנה למנה כדאי לשתות הרבה מים או משקה דיאט. השתייה תמלא אתכם ותקטין את התיאבון.

 

7. לא מוכרחים לאכול עד שובע מוחלט. הפסיקו את האכילה לפני שאתם "מתפוצצים" ונוחו מעט. הרגשת השובע מגיעה בדרך כלל רק אחרי כחצי שעה מסיום האכילה, ולכן כדאי שלא להתמלא יתר על המידה.

 

8. אם למרות הכל לא החזקתם מעמד, וחרגתם מכמות הקלוריות המומלצת בארוחות החג (1,200-1,500 קלוריות), זיכרו שמיד ניתן לתקן. "מה שהיה לא חייב להיות מה שיהיה מחר". בארוחת החג הבאה תשתדלו יותר ותצליחו לשמור ולתקן.

 

9. כל מי שבכל זאת לא יצליח לעמוד בפיתוי של מטעמי החג, וכמו רבים וטובים אחרים יוסיף כמה קילוגרמים מיותרים למשקלו, מומלץ לו שימהר לחזור מיד "אחרי החגים" לתזונה בריאה ומאוזנת. מה שעלה מהר ירד מהר ברגע שתחזרו למסגרת.

 

 

חג שמח, בריא וטעים!

 

 

תגיות: ראש השנהראש השנה בריאתזונה נכונה בחגיםחגים בריאים, לאכול בריא בחגיםתזונה בחגים, תזונה נכונה בראש השנהתזונה נכונהקלוריות בראש השנהעצות איך לא להשמין בראש השנה

By Iris Peskin 10 Jan, 2024
חלב ומשקאות חלב - מי טוב? מי רע? ומי לא נורא?
By Iris Peskin 19 Dec, 2023
השמנה במלחמה
By Iris Peskin 27 Nov, 2023
אכילה רגשית - תזונה לנפש
By Iris Peskin 05 Feb, 2023
שקדים - "אוצר" של בריאות
By Iris Peskin 04 Jan, 2023
החיידקים שיעזרו לנו להיות בריאים ורזים יותר
המרק - מלך החורף
By Iris Peskin 29 Nov, 2022
המרק - מלך החורף
מה לנשנש?
By Iris Peskin 19 Nov, 2022
עד 120 קלוריות בלבד של נשנושים בריאים וטעימים
תזונה נכונה למניעת סוכרת
By Iris Peskin 11 Nov, 2022
תזונה נכונה למניעת סוכרת
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
By Iris Peskin 20 Aug, 2022
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
פירות יער - אוצר של בריאות
By Iris Peskin 16 Jul, 2022
פירות יער - אוצר של בריאות מתוך ראיון איתי שפורסם גם בmako 
More Posts
Share by: