Blog Layout

ט"ו בשבט הגיע - מה בריא? מה רע? ומה לא נורא?

Iris Peskin • Feb 09, 2020

ט"ו בשבט הגיע - מה בריא? מה רע? ומה לא נורא?

כבר מספר שבועות שהשווקים מוצפים בשלל פירות יבשים מכל הסוגים לקראת חג הט"ו בשבט. הם מתוקים, טעימים, צבעוניים ונחטפים בקלות. אבל האם הם בכלל בריאים לנו? מצד אחד הם עשירים במינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון ומצד שני - למרות שמדובר במזון לכאורה טבעי, הפירות היבשים עמוסים בסוכר, בקלוריות ולרב גם בחומרים משמרים וצבעי מאכל. ב-100 גרם פרי מיובש יש בדרך כלל פי 5 יותר קלוריות מאשר בפרי טרי! ובנוסף תהליך הייבוש גורם לאיבוד של חלק ניכר מהוויטמינים. ובכל זאת, פירות יבשים עדיפים על פני ממתקים וחטיפים מעובדים אחרים. ​

 

 

מהם היתרונות התזונתיים של פירות יבשים?

 

מכילים הרבה מינרלים -

הפירות היבשים מכילים עושר של מינרלים והם מקור טוב במיוחד למגנזיום, אבץ, אשלגן, ברזל וסידן. מינרלים אלה חשובים במיוחד לילדים צעירים, למתבגרים, לאנשים שעוסקים בפעילות גופנית ולסובלים מלחץ דם גבוה.

 

שומן חד בלתי רווי -

שקדים, בוטנים, גרעינים ואגוזים עשירים בשומן בלתי רווי. מדובר בשומן בריא שיכול לעזור בהורדת רמות הכולסטרול בדם ובהורדת הסיכון למחלות שונות ובהן לחץ דם גבוה, סוכרת מסוג 2 וסוגי סרטן מסוימים. חשוב שהמוצרים יהיו טבעיים, לא קלויים ולא מומלחים.

 

סידן לחיזוק העצמות -

פירות יבשים מרוכזים יותר בסידן מפירות טריים. במיוחד שקדים, אגוזים, וזרעים למיניהם. סידן הוא מינרל שנדרש לחיזוק ובניית העצמות, השיניים והציפורניים. בנוסף הוא משתתף בתהליכים אנטומיים חשובים ובהם הולכה עצבית וקרישת דם. הוא חשוב לכולם ובמיוחד לילדים, מתבגרים ונשים.

 

סיבים תזונתיים מסייעים למצב של עצירות -

תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה, וריכוז הסוכר הגבוה שבפירות היבשים גורמים לחדירה מוגברת של נוזלים למערכת העיכול, לריכוך המזון המעוכל במעי ולהאצה של פעילות המעיים. כמו כן, הסיבים קושרים אליהם את הכולסטרול הרע שבדם, מעניקים תחושת שובע, מאטים את קצב חילוף החומרים בקיבה וייתכן שאף מסייעים במניעת סרטן המעי הגס.

 

מסייעים במניעת אנמיה -

פירות יבשים עשירים בברזל, ועל כן חשובים למניעת אנמיה במיוחד בקרב ילדים ונשים הרות. שילוב של מנת פירות יבשים ביום, בעיקר משמשים, שזיפים ושקדים, יכול להוות טיפול מונע כנגד חוסר בברזל, בעיקר אצל אלו המועדים ללקות באנמיה. עם זאת, יש לזכור שכדי להגביר את ספיגת הברזל הצמחי יש לאכול באותה ארוחה ויטמין C, המצוי בפירות ובירקות טריים.

 

ממתקים מן הטבע -

הפירות היבשים נותנים מענה לצורך למתוק ואכן עדיפים על פני ממתקים ושוקולדים למיניהם. אמנם פירות יבשים מכילים הרבה סוכר, אך גם שפע סיבים תזונתיים ויתרונות בריאותיים נוספים. שילוב פירות יבשים בתבשילים ומאפים יכולים להחליף את השימוש בסוכר ולסייע בהפחתת הצורך במשהו מתוק בסוף הארוחה.

 

לפני פעילות גופנית -

הפירות היבשים מהווים מקור זמין לאנרגיה ויכולים לשמש חטיף לפני שיוצאים לפעילות ספורטיבית. הם מתעכלים במהירות ולא מעמיסים על מערכת העיכול בזמן הפעילות.


ממה כדאי להיזהר?


יותר מדי קלוריות וסוכר -

תהליך הייבוש שעוברים הפירות גורם להם לאבד נוזלים ולהיות מרוכזים פי-5 בקלוריות ובסוכר מהפרי הטרי. בכל יחידת פרי יבש יש כ-50 קלוריות ו-2 כפיות סוכר בממוצע.

יש לשים לב במיוחד אצל הסובלים מסכרת או טרום סכרת, לסובלים מהשמנת יתר וממחלות מטבוליות שונות.

 

יותר מדי שומן -

באגוזים, בשקדים ובגרעינים למיניהם יש אחוז שומן גבוה במיוחד וערך קלורי גבוה. ב-100 גרם (חופן גדול) יש כ-600 קק"ל ומעל 60 גרם שומן (!) כשהפיצוחים קלויים ומומלחים, השומן שבהם מתחמצן והופך להיות מזיק וכן כמויות המלח מכבידות על הכליות ועל מערכת הדם שלנו.

 

גופרית וחומצה כימית – חומרים משמרים -

בתהליך הייבוש התעשייתי עוברים הפירות טיפול בחומצה גופריתית, (E220) כדי לשמור על צבעם. החומצה עלולה להחריף תסמיני אסתמה וקשיי נשימה בקרב אנשים שסובלים מכך ואף לגרום לכאבי בטן ופריחה.

אם אינכם יכולים לדעת האם הפירות היבשים מכילים גופרית דו חמצנית, תמיד ישנה החלופה האורגנית והבטוחה, על אף שהיא יקרה יותר.

 

תוספת צבעי מאכל -

על מנת לגרום לפירות היבשים להיות צבעוניים ומושכים יותר, מסיפים להם לעיתים צבעי מאכל סינתטים שמקורם בזפת פחם

הצבעים הנפוצים הם טרטרזין (E102) וסנסט ילו (E110).

הטרטרזין מעורר תגובות אלרגיות בעיקר אצל חולי אסטמה וחשוד בהגברת היפראקטיביות, אורטיקריה, גירודים, ראייה מטושטשת, מיגרנה, כאבי ראש ועוד.

הסנסט-ילו עלול לגרום להיפראקטיביות ובעיות קשב, גידולים סרטניים בכליות, החמרת תופעות אלרגיות כמו אורטיקריה, נזלת, כאבי בטן והפרעות עיכול.

גם במקרה זה, אם המוצר אינו ארוז ולא מצוינת רשימת רכיבים יש חשד לנוכחות צבעי מאכל אלה.

 

בייבוש נהרסים הוויטמינים -

בתהליך הייבוש נהרסים ויטמינים הרגישים לחום, כמו ויטמין C וויטמין B בשל ההלבנה במים רותחים או החשיפה לאדים.

 

 

לסיכום, פירות יבשים עדיפים על ממתקים וחטיפים מעובדים!

 

יש להתייחס לפירות יבשים כתחליף לממתקים ונשנושים ולא במקום ארוחה.

יש להגביל את צריכתם תוך מודעות לכמות הסוכר, השומן והקלוריות הגבוהה.

מומלץ לבחור פירות יבשים אורגנים ללא צבעי מאכל וללא חומצה גופרתית.

יש לזכור שתמיד עדיף לאכול פירות וירקות טריים!

 

 

 

תגיות: פירות יבשים, ט"ו בשבט, תזונה, תזונה בט"ו בשבט, ט"ו בשבט בריא

By Iris Peskin 10 Jan, 2024
חלב ומשקאות חלב - מי טוב? מי רע? ומי לא נורא?
By Iris Peskin 19 Dec, 2023
השמנה במלחמה
By Iris Peskin 27 Nov, 2023
אכילה רגשית - תזונה לנפש
By Iris Peskin 05 Feb, 2023
שקדים - "אוצר" של בריאות
By Iris Peskin 04 Jan, 2023
החיידקים שיעזרו לנו להיות בריאים ורזים יותר
המרק - מלך החורף
By Iris Peskin 29 Nov, 2022
המרק - מלך החורף
מה לנשנש?
By Iris Peskin 19 Nov, 2022
עד 120 קלוריות בלבד של נשנושים בריאים וטעימים
תזונה נכונה למניעת סוכרת
By Iris Peskin 11 Nov, 2022
תזונה נכונה למניעת סוכרת
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
By Iris Peskin 20 Aug, 2022
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
פירות יער - אוצר של בריאות
By Iris Peskin 16 Jul, 2022
פירות יער - אוצר של בריאות מתוך ראיון איתי שפורסם גם בmako 
More Posts
Share by: