Blog Layout

תזונה נכונה מפחיתה סיכון לסרטן השד

Iris Peskin • Oct 18, 2020

תזונה נכונה מפחיתה סיכון לסרטן השד

חודש אוקטובר הוא חודש המודעות לסרטן השד שהיא המחלה השכיחה ביותר בקרב נשים בארץ ובעולם. מדי שנה מאובחנות בארץ יותר מ-5,000 חולות חדשות בסרטן השד.

בתקשורת וברשתות החברתיות מציפים אותנו בימים אלה בהמלצות ובתזכורות חשובות ללכת להיבדק. אין ספק שגילוי מוקדם מציל חיים ומשפר את סיכויי הריפוי, אך חשובה לא פחות היא המניעה של המחלה, או ליתר דיוק הפחתת הסיכון שלנו לחלות.

האגודות למלחמה בסרטן בארץ ובעולם מדגישות שניהול אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת ובריאה, פעילות גופנית קבועה ושמירה על משקל גוף תקין משפיע על בריאות השד ומסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן השד.

 

ההמלצות כוללות:


1. הקפידי על משקל גוף תקין בכל גיל ובמיוחד מגיל המעבר.

  • עודף משקל וחוסר פעילות גופנית אחראים לכ-33-25% ממקרי סרטן השד.
  • עודף משקל (מדד מסת גוף של 25 או יותר) או השמנת יתר (30 או יותר) הם גורמים משמעותיים המובילים לסיכון גבוה להופעת סרטן שד לאחר גיל המעבר.
  • מדד יעיל נוסף הוא היחס שבין היקף המותניים להיקף הירכיים - יחס גבוה מעיד על הצטברות שומן באזור מרכז הגוף. היקף מתניים מעל 80 ס"מ בגיל המעבר מהווה גורם סיכון.
  • לנשים שנמצאות בעודף משקל, במיוחד מגיל המעבר, מומלץ לרדת במשקל בהנחייה של דיאטנית קלינית מומחית ולקבל הדרכה בתזונה מותאמת אישית.

 

2.  אכלי מגוון של ירקות ופירות - לפחות 6 ביום.

  • לפירות וירקות חשיבות בהפחתת הסיכון למגוון מחלות, בניהם סרטן השד. הם עשירים בנוגדי חמצון רבי עוצמה ופיטוכימיקלים אשר מגנים עלינו מפני נזקי החמצון המתרחשים בגופנו.
  • כדי להפחית סיכון לסרטן, מומלץ להגביר ולגוון בצריכת ירקות ופירות בכל הצבעים וצורות הבישול: טריים, מבושלים, מאודים ואפויים.
  •  על פי מחקר גדול שפורסם באוניברסיטת הרווארד נמצא כי ישנם ירקות ופירות אשר משפיעים יותר בכל הקשור להקטנת סיכון לסרטן השד. מדובר בעיקר בירקות ממשפחת המצליבים (כגון - כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים), ירקות ירוקים עליים (חסה, כרוב, קייל, עלי מנגולד, תרד, פטרוזיליה ועוד) וירקות ופירות כתומים וצהובים, (תפוז, גזר, מנגו, דלעת, פלפל צהוב וכתום ועוד).

 

3. השתדלי לאכול לפי עקרונות "התזונה הים תיכונית".

  •  עשרות מחקרים שפורסמו בירחונים הרפואיים החשובים בעולם קובעים כי התזונה הים תיכונית מזוהה עם הפחתה של עשרות אחוזים (!) בסיכון לתחלואה בסרטן.
  • תזונה ים תיכונית כוללת צריכה גבוהה של ירקות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים ופירות, ואכילה מתונה של בשר, דגים, שמן זית בכבישה קרה, מוצרי חלב מותססים (יוגורטים) וביצים. הכנת המזון היא מחומרי גלם טבעיים, טריים, ללא תוספים תעשייתים, ללא מזון מעובד ומשומר ודל בסוכר.

 

4. מוצרי סויה – כיום יודעים כי צריכת סויה ומוצריה בטוחה ואף יכולה להגן מפני סרטן השד.

ע"פ אגודת הסרטן האמריקנית (ACS), אכילת מזונות סויה מסורתיים, יכולה להוריד את הסיכון לסרטנים הורמונליים, בהם סרטן השד, רירית הרחם והערמונית. כאשר מדברים על צריכת מוצרי סויה מסורתיים הכוונה היא למוצרי סויה לא מעובדים או כאלו שעברו עיבוד מינימלי. לדוגמה: פולי סויה יבשים, אדממה, טופו וחלב סויה.

 

5. פעילות גופנית חשובה ביותר בכל גיל !

  • עוד ועוד מחקרים מוכיחים כי קיים קשר בין פעילות גופנית לירידה בסיכון לחלות בסרטן השד, בעיקר אחרי גיל המעבר.
  • מעריכים כי חוסר בפעילות גופנית גורם ל-16-10% ממקרי סרטן השד.
  • הפעילות הגופנית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד, גם ללא קשר לגורם הסיכון הקשור למשקל הגוף.
  • הקשר בין פעילות גופנית ובין הפחתת הסיכון לסרטן השד חזק יותר כאשר הוא מתקיים במשך כל החיים, אולם הוא יועיל גם אם תתחילי לבצע פעילות גופנית בכל שלב בחייך.
  •  מומלצת פעילות גופנית מתונה של 30 דקות במשך רוב ימות השבוע. אפשר להעלות את העצימות ואת סוגי הפעילות בהדרגה.

 

ממה כדאי להימנע?


1. המעיטי בצריכת בשר אדום ומזון מעובד, מעושן, מטוגן ומשומר.

  •  מזונות אלה מכילים כמויות גדולות של שומן, מלח, חומרים משמרים , מייצבים ושלל כימיקלים שמזיקים מאד לגוף.
  •  העדיפי במקומם בישול ביתי מחומרי גלם טבעיים וטריים כגון קטניות, דגנים מלאים, דגים טריים, ושמן זית.


2. שתי מים והמנעי מצריכת משקאות ממותקים בסוכר ובממתיקים מלאכותיים.

 

3. המעיטי בצריכת אלכוהול.

 

4. הימנעי מאכילת מזונות עתירי קלוריות (עשירים בסוכר, בשומן ובמלח).

 

 

חשוב להדגיש שאין הכוונה לאמץ בבת אחת אורח חיים קיצוני, אלא להתחיל בהדרגה, רצוי בהנחיית איש/אשת מקצוע, ולבצע שינויים בהרגלי החיים שלכן. חשוב להבין שאורח חיים בריא מקטין סיכון לתחלואה יותר מכל תרופה שמצויה כיום, כך שגם אם תתחילו להקפיד על חלק מההמלצות כבר תשפרו את מצבכן.

 

שיהיה רק בריאות!!

 

 


תגיות: תזונה מונעת, תזונה מונעת סרטן, תזונה בריאהאורח חיים בריא, סרטן השד, חודש המודעות לסרטן השד

By Iris Peskin 10 Jan, 2024
חלב ומשקאות חלב - מי טוב? מי רע? ומי לא נורא?
By Iris Peskin 19 Dec, 2023
השמנה במלחמה
By Iris Peskin 27 Nov, 2023
אכילה רגשית - תזונה לנפש
By Iris Peskin 05 Feb, 2023
שקדים - "אוצר" של בריאות
By Iris Peskin 04 Jan, 2023
החיידקים שיעזרו לנו להיות בריאים ורזים יותר
המרק - מלך החורף
By Iris Peskin 29 Nov, 2022
המרק - מלך החורף
מה לנשנש?
By Iris Peskin 19 Nov, 2022
עד 120 קלוריות בלבד של נשנושים בריאים וטעימים
תזונה נכונה למניעת סוכרת
By Iris Peskin 11 Nov, 2022
תזונה נכונה למניעת סוכרת
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
By Iris Peskin 20 Aug, 2022
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
פירות יער - אוצר של בריאות
By Iris Peskin 16 Jul, 2022
פירות יער - אוצר של בריאות מתוך ראיון איתי שפורסם גם בmako 
More Posts
Share by: