בניגוד למה שנהוג לחשוב, צריכת אלכוהול (כולל בירה) בכמות מתונה יכולה לתרום לבריאות ולסייע למניעת מחלות. מחקרים רבים מראים שצריכה מתונה של יין או בירה, עד מנה ביום לנשים ועד 2 מנות ביום לגברים, מסייעת להקטנת הסיכון למחלות לב וכלי הדם, סוגים שונים של סרטן, סוכרת, שבץ, ועוד.
מהו אלכוהול -
האלכוהול הוא סוג של תרכובת אורגנית שנקראת אתנול. האתנול מצוי בכל המשקאות החריפים והוא זה שמקנה להם את ההשפעה הפיזיולוגית על הגוף: מרגיע, משחרר ובמקרים של הפרזה גורם לשכרות. גרם אחד של אלכוהול מכיל 7 קלוריות (לצורך השוואה – גרם של שומן מכיל 9 קלוריות). ככל שריכוז האלכוהול במשקה גבוה יותר, כמות הקלוריות גדולה יותר.
האלכוהול נספג מהר יחסית בגוף, עובר לזרם הדם ומשם ממשיך לאיברים השונים בגוף. נוכחות של שומן בקיבה מעכבת את ספיגת האלכוהול ומאטה את תהליך ההשתכרות. זו הסיבה שבמקומות בילוי רבים נוהגים להגיש יחד עם האלכוהול זיתים, בוטנים, שקדים וחטיפים מטוגנים מסוגים שונים.
בדרך כלל, שתייה במינון נמוך (1-2 כוסיות של משקה אלכוהולי, או שליש עד חצי ליטר בירה) מלווה בעלייה במצב הרוח, השתחררות מלחצים נפשיים, ירידה בעכבות והרגשת קלילות עם רצון לשמוח ולחגוג.
שתייה רבה (3-4 כוסיות משקה אלכוהולי) עלולה לגרום להתנהגות פרועה, השתטות ולעיתים לעייפות ולישנוניות.
שתייה מוגזמת עלולה לגרום לאיבוד שליטה עצמית ושיקול דעת, לאיבוד שיווי משקל ולהרגשה פיזית ונפשית רעה: סחרחורות, כאבי ראש, בחילות, הקאות - ובעקבות כל אלה, מטבע הדברים, גם לדיכאון.
יש הכי פחות קלוריות בבירה וביין אדום/לבן.
אם רוצים גם לשתות וגם לשמור על הדיאטה, חייבים להקפיד על שתיה במינון נמוך, ולהעדיף משקאות כמו בירה או יין לבן/אדום שבהם כמות האלכוהול קטנה יותר. זאת בנוסף ליתרונות הבריאותיים שיש להם על פני כל הליקרים והמשקאות האלכוהוליים האחרים.
בירה: כוס הגשה סטנדרטית של שליש ליטר מכילה רק כ-140 קלוריות. בנוסף, לבירה שמקורה בלתת שעורה או חיטה יש יתרונות בריאותיים. היא מכילה ויטמינים מקבוצה B, אשלגן, מגנזיום, אבץ ונוגדי-חמצון. מחקרים מראים שצריכה מתונה של בירה עשויה לשפר את מערכת החיסון, להגן על הלב ולאזן את רמות הסוכר בדם.
יין אדום/ לבן: בכוס יין קטנה אחת יש כ-150 קלוריות. היין נוצר בתהליך תסיסה של סוכר הענבים יחד עם שמרים טבעיים שבקליפת הענב או בתוספת שמרים מלאכותיים. כמות האלכוהול נעה סביב 11%-14%. לשתיית יין אדום יש יתרונות בריאותיים שהוכחו מחקרית. נוגדי החמצון שנמצאים ביין מסייעים בהפחתת הכולסטרול ומהווים גורם מגן מפני מחלות לב וכלי דם.
כמה עובדות נוספות על בירה -
כמות גדולה של אלכוהול פוגעת בבריאות -
כל התכונות הבריאותיות שצוינו לעיל מתייחסות אך ורק לשתייה מתונה של בירה (צריכה יומית של 1-2 כוסות של שליש ליטר - 330 מ"ל), או של 1-2 כוסיות (60 מ"ל) משקה אלכוהולי אחר ביום.
כמויות גדולות יותר של אלכוהול, אשר שחורגות מהכמויות המומלצות, עלולות לפגוע בבריאות ולגרום לתופעות שליליות של שכרות והתמכרות. שתיה מופרזת של אלכוהול עלולה גם לפגוע בכבד, לגרום לסוגים שונים של סרטן, להפרעות תפקודיות שונות וגם להשמנה.
חשוב לחזור ולהזכיר: אפילו אם שותים כמות קטנה של בירה ו/או משקאות חריפים אחרים – לא נוהגים!
תגיות: בירה, בירה ומצב רוח, אלכוהול, יין, תזונה נכונה, תזונה בריאה, אלכוהול בריא, מנת אלכוהול, ערב השנה החדשה
כל הזכויות שמורות לבעלת האתר | איריס פסקין אינגבר