Blog Layout

על בירה ומצב רוח

Iris Peskin • Dec 27, 2020

על בירה ומצב רוח

בניגוד למה שנהוג לחשוב, צריכת אלכוהול (כולל בירה) בכמות מתונה יכולה לתרום לבריאות ולסייע למניעת מחלות. מחקרים רבים מראים שצריכה מתונה של יין או בירה, עד מנה ביום לנשים ועד 2 מנות ביום לגברים, מסייעת להקטנת הסיכון למחלות לב וכלי הדם, סוגים שונים של סרטן, סוכרת, שבץ, ועוד.


מהו אלכוהול -

האלכוהול הוא סוג של תרכובת אורגנית שנקראת אתנול. האתנול מצוי בכל המשקאות החריפים והוא זה שמקנה להם את ההשפעה הפיזיולוגית על הגוף: מרגיע, משחרר ובמקרים של הפרזה גורם לשכרות. גרם אחד של אלכוהול מכיל 7 קלוריות (לצורך השוואה – גרם של שומן מכיל 9 קלוריות). ככל שריכוז האלכוהול במשקה גבוה יותר, כמות הקלוריות גדולה יותר.

האלכוהול נספג מהר יחסית בגוף, עובר לזרם הדם ומשם ממשיך לאיברים השונים בגוף. נוכחות של שומן בקיבה מעכבת את ספיגת האלכוהול ומאטה את תהליך ההשתכרות. זו הסיבה שבמקומות בילוי רבים נוהגים להגיש יחד עם האלכוהול זיתים, בוטנים, שקדים וחטיפים מטוגנים מסוגים שונים.

בדרך כלל, שתייה במינון נמוך (1-2 כוסיות של משקה אלכוהולי, או שליש עד חצי ליטר בירה) מלווה בעלייה במצב הרוח, השתחררות מלחצים נפשיים, ירידה בעכבות והרגשת קלילות עם רצון לשמוח ולחגוג.

שתייה רבה (3-4 כוסיות משקה אלכוהולי) עלולה לגרום להתנהגות פרועה, השתטות ולעיתים לעייפות ולישנוניות.

שתייה מוגזמת עלולה לגרום לאיבוד שליטה עצמית ושיקול דעת, לאיבוד שיווי משקל ולהרגשה פיזית ונפשית רעה: סחרחורות, כאבי ראש, בחילות, הקאות - ובעקבות כל אלה, מטבע הדברים, גם לדיכאון.


יש הכי פחות קלוריות בבירה וביין אדום/לבן.

אם רוצים גם לשתות וגם לשמור על הדיאטה, חייבים להקפיד על שתיה במינון נמוך, ולהעדיף משקאות כמו בירה או יין לבן/אדום שבהם כמות האלכוהול קטנה יותר. זאת בנוסף ליתרונות הבריאותיים שיש להם על פני כל הליקרים והמשקאות האלכוהוליים האחרים.

בירה: כוס הגשה סטנדרטית של שליש ליטר מכילה רק כ-140 קלוריות. בנוסף, לבירה שמקורה בלתת שעורה או חיטה  יש יתרונות בריאותיים. היא מכילה ויטמינים מקבוצה B, אשלגן, מגנזיום, אבץ ונוגדי-חמצון. מחקרים מראים שצריכה מתונה של בירה עשויה לשפר את מערכת החיסון, להגן על הלב ולאזן את רמות הסוכר בדם.

יין אדום/ לבן: בכוס יין קטנה אחת יש כ-150 קלוריות. היין נוצר בתהליך תסיסה של סוכר הענבים יחד עם שמרים טבעיים שבקליפת הענב או בתוספת שמרים מלאכותיים. כמות האלכוהול נעה סביב 11%-14%. לשתיית יין אדום יש יתרונות בריאותיים שהוכחו מחקרית. נוגדי החמצון שנמצאים ביין מסייעים בהפחתת הכולסטרול ומהווים גורם מגן מפני מחלות לב וכלי דם.


כמה עובדות נוספות על בירה -

  • בבירה יש פחות קלוריות, בהשוואה למרבית המשקאות האלכוהוליים. בשליש ליטר בירה (330 מ"ל) יש רק 142 קלוריות, בדומה לכוס מיץ ממותק, או כמו בכוס קפה הפוך קטן עם חלב וסוכר. להשוואה- בכוס יין אדום/לבן יבש (180 מ"ל) יש כ-150 קלוריות ובכוסית קטנה של וודקה או וויסקי (60 מ"ל) יש 130-170 קלוריות.


  • לבירה מדד גליקמי נמוך מאוד. הבירה מכילה כמות קטנה של סוכר ואלכוהול (5% בלבד). מאחר שהסוכרים הללו מהולים בכמות גדולה של מים, המדד הגליקמי שלה שואף לאפס. כתוצאה מכך הבירה כמעט לא מעלה את רמת הסוכר בדם ולא מגבירה את הפרשת האינסולין.


  • הבירה מסייעת במניעת מחלות לב. יש בה נוגדי-חמצון (פוליפנולים צמחיים) שתורמים להקטנת הסיכון לתחלואה במחלות לב וכלי דם. סקירה של עשרות מחקרים שהתפרסמה במגזין בריטי לרפואה, מצאה כי הסיכון היחסי לתמותה ממחלות לב היה קטן ב-25% בקרב אלה שצרכו בירה ואלכוהול בכמות מתונה (1-2 מנות ביום).


  • בירה מקטינה את הסיכון לסרטן. כך עולה ממחקר שנערך בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת הרווארד בארה"ב בשיתוף המכון לרפואה סביבתית בשבדיה (פורסם בכתב העת המדעי הבריטי לסרטן (British Journal of Cancer). שתייה של 6-8 כוסות בירה לבנה בחודש הורידה בכ-40% את הסיכון לחלות.


  • כמות מתונה של בירה שומרת על צלילות המוח. בירה לבנה מעניקה הגנה קוגניטיבית לטווח ארוך ומפחיתה את הסיכון ללקות בדמנציה (שיטיון) אצל אנשים מבוגרים. כך עולה ממחקר שנערך בביה"ס לרפואה באוניברסיטת צפון קרוליינה. המחקר מצא  ששתייה של 8-14 מנות אלכוהול בשבוע, הפחיתה בכ-37% את הסיכון לפתח דמנציה.


  • בירה מחזקת את העצמות. בירה לבנה מכילה מינרל חיוני לחוזק העצם (צורן). ממחקרים מדעיים עולה שצריכה מתונה של בירה לבנה מעלה את צפיפות העצם ומקטינה את הסיכון לחלות באוסטיאופורוזיס.


כמות גדולה של אלכוהול פוגעת בבריאות -

כל התכונות הבריאותיות שצוינו לעיל מתייחסות אך ורק לשתייה מתונה של בירה (צריכה יומית של 1-2 כוסות של שליש ליטר - 330 מ"ל), או של 1-2 כוסיות (60 מ"ל) משקה אלכוהולי אחר ביום.

כמויות גדולות יותר של אלכוהול, אשר שחורגות מהכמויות המומלצות, עלולות לפגוע בבריאות ולגרום לתופעות שליליות של שכרות והתמכרות. שתיה מופרזת של אלכוהול עלולה גם לפגוע בכבד, לגרום לסוגים שונים של סרטן, להפרעות תפקודיות שונות וגם להשמנה.


חשוב לחזור ולהזכיר: אפילו אם שותים כמות קטנה של בירה ו/או משקאות חריפים אחרים – לא נוהגים!




תגיות: בירה, בירה ומצב רוח, אלכוהול, יין, תזונה נכונה, תזונה בריאה, אלכוהול בריא, מנת אלכוהול, ערב השנה החדשה

By Iris Peskin 10 Jan, 2024
חלב ומשקאות חלב - מי טוב? מי רע? ומי לא נורא?
By Iris Peskin 19 Dec, 2023
השמנה במלחמה
By Iris Peskin 27 Nov, 2023
אכילה רגשית - תזונה לנפש
By Iris Peskin 05 Feb, 2023
שקדים - "אוצר" של בריאות
By Iris Peskin 04 Jan, 2023
החיידקים שיעזרו לנו להיות בריאים ורזים יותר
המרק - מלך החורף
By Iris Peskin 29 Nov, 2022
המרק - מלך החורף
מה לנשנש?
By Iris Peskin 19 Nov, 2022
עד 120 קלוריות בלבד של נשנושים בריאים וטעימים
תזונה נכונה למניעת סוכרת
By Iris Peskin 11 Nov, 2022
תזונה נכונה למניעת סוכרת
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
By Iris Peskin 20 Aug, 2022
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
פירות יער - אוצר של בריאות
By Iris Peskin 16 Jul, 2022
פירות יער - אוצר של בריאות מתוך ראיון איתי שפורסם גם בmako 
More Posts
Share by: