מהי בכלל סוכרת?
סוכרת היא מחלה מטבולית שמאופיינת בעליה בריכוז הסוכר בדם ובשתן.
רמת גלוקוז בדם אצל אדם בריא צריכה להיום קבועה בצום ולנןע בין 70 ל- 100 מ"ג/ד"צ.
כשרמת הגלוקוז בצום עולה מעל 126 מ"ג/ד"ל, האדם מוגדר כחולה סכרת.
כשרמת הגלוקוז בצום היא בין 100 ל-126 מדובר בטרום סכרת.
הדרך היחידה לאבחן סכרת בזמן היא ע"י בדיקת דם פשוטה בצום.
92 אחוזים מחולי הסכרת הם חולים בסוכרת מסוג 2
נהוג להבחין בין שני סוגים עיקריים של המחלה – סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2.
שני הסוגים מתאפיינים בעודף גלוקוז בדם, אולם הגורמים לכל אחד מהם שונים.
סוכרת מסוג 1
מחלה שבה הגוף תוקף את התאים שמייצרים אינסולין בלבלב. כתוצאה מכך אין לגוף יכולת לייצר אינסולין בעצמו ולכן רמת הסוכר בדם עולה. חולים בסכרת מסוג 1, צריכים להזריק אינסולין כל חייהם על מנת שיוכלו לחיות.
סוכרת מסוג 2
נגרמת בעיקר כתוצאה מאורח חיים לא בריא: אכילת לא מאוזנת, השמנת יתר ומיעוט בתנועה.
5 עובדות מדהימות שכדאי לכם לדעת על סוכרת:
איך מונעים את התפתחות הסוכרת?
כדי למנוע את התפתחות הסוכרת או לפחות לדחות את הופעתה יש לשנות הרגלי האכילה, להוריד 10% לפחות ממשקל הגוף, להשתמש לעתים בתוספי מזון ולבצע פעילות גופנית. באופן כללי, התזונה המומלצת לחולי סוכרת או לטרום סוכרת, מומלצת גם לאנשים בריאים:
1. פחמימות מורכבות ומלאות
אותם ניתן למצוא בדגנים מלאים וקטניות.
הסיבה היא שהסיבים התזונתיים שבדגנים ובקטניות מגיעים למערכת העיכול ומעכבים את ספיגת הסוכר בדם. בזכותם רמות הגלקוז בדם נשארות יציבות ומאוזנות למשך שעות.
דגנים מלאים לדוגמה: חיטה מלאה, לחם דגנים מלא, כוסמין מלא, אורז מלא, גריסים, קינואה, שיבולת שועל מלאה, שעורה מלאה, שיפון מלא ועוד.
קטניות לדוגמה: עדשים, שעועית, חומוס, סויה, אפונה, פול ועוד.
צימצום כללי בכמות הפחמימות:
כל פחמימה תהפוך בסופו של דבר לגלוקוז, לכן עדיף להפחית את כמות הפחמימות שאתם אוכלים ביום.
כדאי להפחית באופן הדרגתי ומאוזן בהתאם לתפריט תזונה שיותאם לכם אישית ע"י תזונאי.ת, במיוחד אם כבר אובחנתם בסכרת/טרום סוכרת.
2. להרבות בירקות
בירקות יש שפע של אנטיאוקסידנטים ופיטוכימיקלים שנוכחותם בגופנו מסייעת במניעת מחלות ובהורדת רמות סוכר בדם. בנוסף הירקות עשירים בוויטמינים ומינרלים שנדרשים לנו תיפקוד מייטבי.
הירקות הם גם דלים מאוד בקלוריות כך שניתן לשלב אותם בכל תפריט דיאטה ללא הגבלה. ירקות כדאי לאכול בכל הצבעים, בכל צורות הבישול (טריים, אפויים, מוקפצים, מבושלים), כולל גזר וסלק מהם חוששים חולי סוכרת רבים.
פירות - מכילים הרבה סוכר יחסית לירקות לכן רצוי להגביל אכילתם ל-1-2 ביום.
3. קפה
מתברר ששתיית קפה מסייעת במניעת התפתחות סוכרת.
ממחקרים עולה ששתיית 2-3 כוסות קפה ביום הורידה את הסיכון לחלות בסוכרת.
4. קינמון
בקינמון יש רכיבי תזונה פיטוכימיקלים מיוחדים שמורידים את רמות הסוכר והאינסולין בדם בחולי סוכרת, וכנראה מסוגלים למנוע התפתחות מהירה של המחלה.
מחקרים הראו ירידה ברמות הסוכר עד כדי כ-30% לאחר צריכת קינמון.
מבחינה כמותית, מדובר בגרם קינמון נקי ביום, או בכפית עד שתיים של אבקת קינמון.
5. מגנזיום
מגנזיום הוא יסוד קורט, בין החשובים לתפקוד תקין של הגוף, המשתתף ביותר מ-300 תהליכים כימיים מהמשמעותיים ביותר, בין היתר באלה האחראים להפקת אנרגיה מהשריר, לפעילות תקינה של שרירים בגוף, כולל שריר הלב, למערכת העצבים ועוד.
חולי סוכרת זקוקים למגנזיום עוד יותר מאשר אנשים בריאים וחוסר קבוע במגנזיום מעלה מאד את הסיכון לסוכרת.
מגנזיום נמצא בירקות בעלי עלים ירוקים, כמו חסה, תרד, ברוקולי, וגם בדגנים מלאים ובקטניות. יש מקרים בהם מומלץ לקחת תוסף מגנזיום בכדורים, במינון של 300-500 מ"ג ביום, בהתאם להמלצה אישית שתקבלו מתזונאי.ת.
6. פעילות גופנית
סדירה ומתאימה (נוסף על טיפול תזונתי) משפרת את פעילות האינסולין ומסייעת לאזן את רמות הסוכר בדם.
נוסף על כך, פעילות גופנית משפרת את רמות השומנים בדם, את לחץ הדם, את מצב הרוח ואת איכות החיים של סוכרתיים ובכך מונעת תחלואה נלווית וסיבוכים של המחלה.
7. מניעת השמנה וירידה במשקל
השמנה היא אחת הסיבות העיקריות להופעת סוכרת מסוג 2.
לכן שמירה על משקל תקין או ירידה במשקל במרה של השמנה משפרת את בריאות הגוף ואת רמות הסוכר בדם, ויכולה אף לרפא סוכרת מסוג 2.
חשוב לציין שירידה דרסטית במשקל ודיאטות קיצוניות עלולות להזיק ולכן רצוי לקבל ייעוץ וליווי מאיש/ת מקצוע.
מזונות המזיקים לחולי סוכרת ומזרזים התפתחות סוכרת בטרום-סוכרתיים
מומלץ מאד לבצע בדיקות דם אחת שלנה לאיתור טרום סוכרת
ולהגיע בזמן לייעוץ והתאמה אישית של תזונה למניעה/ טיפול בסוכרת.
תגיות:
דיאטנית,
תזונה בריאה,
תזונה נכונה,
דיאטנית קלינית,
תזונה נכונה,
דיאטנית נשים,
דיאטנית ילדים,
דיאטנית לנוער,
דיאטה נכונה,
אורח חיים בריא,
תזונה מותאמת אישית,
דיאטה,
קבוצות הרזייה ותמיכה,
דיאטנית קלינית,
סכרת,
טרום סכרת,
סכרת סוג 2,
יום הסכרת הבינלאומי
כל הזכויות שמורות לבעלת האתר | איריס פסקין אינגבר