Blog Layout

מלח (נתרן) - הטוב, הרע והלא נורא

Iris Peskin • May 26, 2021

מלח (נתרן) - הטוב, הרע והלא נורא

המלח משמש את האדם משחר ההיסטוריה גם לתיבול ושיפור טעם המזון וגם לשימור של בשר ודגים לאורך זמן. לנתרן, שמהווה כ-40% ממשקל המלח, יש תפקידים חשובים בגוף האדם ואין אפשרות לחיות בלעדיו. הנתרן משתתף בוויסות לחץ הדם, בהולכת אותות עצביים, באיזון משק המים, ובאיזון היחס בין חומצה לבסיס.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שצריכה מוגזמת של מלח עלולה להוביל לבעיות בריאותיות כמו יתר לחץ-דם, היווצרות אבנים בכליות, מחלות לב ושבץ, סרטן ועוד.

כמה עובדות מעניינות על מלח הבישול (תרכובת של נתרן כלורי) שמשמש אותנו להכנת מזון ולתיבולו:


צריכת המלח גדלה לממדים מדאיגים

בתקופה העתיקה ובימי הביניים המלח נחשב למוצר מבוקש ויקר ערך שהיה בהישג ידם של העשירים בלבד. המלח שימש בעיקר לכבישת ירקות, לחביצת גבינות, להמלחת בשר ודגים כדי לאפשר את שימורם לאורך זמן בהיעדר אמצעי קירור. אצל היהודים שימש המלח להוצאת הדם מהבשר (מטעמי כשרות).

מרבית בני האדם הסתדרו עם כמויות קטנות של מלח שנמצאו באופן טבעי בצמחי המאכל ובמי השתייה וסיפקו לגוף את כל צרכיו. רק במאה השנים האחרונות, עם התפתחות תעשיות המלח הגדולות ושיפור אמצעי התובלה, המלח הפך למוצר עממי וזול. כתוצאה מכך צריכת המלח בעולם גדלה לממדים מדאיגים ומרבית האנשים צורכים כמויות מוגזמות ולא-בריאות.

חוקרי-תזונה שבדקו את התפריט של בני האדם במאות הקודמות מעריכים שצריכת המלח לא הגיעה אפילו ל-10% מצריכת המלח הממוצעת של בני האדם במאה העשרים. כיום רק כרבע מהמלח שאנו צורכים נמצא במזונות באופן טבעי. את כל השאר אנחנו מקבלים ממוצרים תעשייתיים שהיצרנים מנסים לשפר את טעמם באמצעות כמויות נדיבות ביותר של מלח.


מוצרי מזון תעשייתיים עתירים בנתרן

כמעט בכל המזונות הטבעיים יש כמויות קטנות יחסית של נתרן: החל ממי ברז רגילים לשתייה, דרך ירקות, פירות, דגנים וקטניות, ועד לבשר וחלב. אולם מוצרי מזון שעברו עיבוד תעשייתי מכילים במרבית המקרים כמויות גדולות פי-כמה של נתרן, ומי שמרבה לאכול מזונות מעובדים עלול להגיע לצריכת-יתר מזיקה של נתרן.

יצרני המזון משתמשים בכמויות גדולות של מלח בתהליכי הייצור הן כדי לשפר את הטעם והן כדי לאפשר את שימורם לאורך זמן מדף ארוך יותר.

בין המוצרים התעשייתיים עתירי המלח והנתרן בולטים במיוחד: שימורי מלפפונים זיתים ושאר סוגי ה"חמוצים", נקניקים ובשרים מעובדים, אבקות מרק, רטבים ובמיוחד קטשופ, רוטב סויה ורוטב טריאקי, שימורי ירקות מכל הסוגים, סרדינים, גבינות מלוחות, ארוחות קפואות ומוכנות, פיצוחים שקדים ובוטנים קלויים במלח, תערובות מוכנות של תבלינים, ממתקים וחטיפים, בשר ועופות שעברו הכשרה.

רבים לא יודעים שגם רב סוגי הלחם, כולל לחמים מחיטה מלאה, מכילים כמויות גדולות של נתרן. כך גם דגני בוקר, שקדי מרק, מאפים מלוחים, ואפילו חלק גדול מהמאפים המתוקים והעוגות הקנויות.


ילדים צורכים פי 3-4 מהכמות המומלצת

לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכמות היומית המומלצת של נתרן למבוגרים מגיל 18 ומעלה היא עד 2,400 מ"ג, דהיינו כפית אחת של מלח בלבד ליום. הכמות היומית המומלצת לילדים ולנערים בגילאי 7-18 נעה בין 1,200-1,600 מ"ג (כחצי כפית מלח ביום). הצריכה המומלצת לילדים קטנים יותר נעה בין 400-700 מ"ג בהתאם לגיל.

צריכת מלח מוגזמת, מעל ומעבר לכמות המומלצת, הפכה לתופעה עולמית. מחקר של ארגון הבריאות העולמי מצא שמרבית אוכלוסיית העולם צורכת כמויות עודפות של מלח.

סקר שנערך על ידי משרד הבריאות בישראל, מצא שמרבית הילדים ובני הנוער צורכים פי 3-4 מכמות המלח המומלצת. עוד עולה ממצאי הסקר שבני-נוער לא-מעטים ממליחים ומטבלים כל מאכל עד פי 5-6 מהכמות הרצויה.

 

נתרן ב-100 גרם מזונות מעובדים בהשוואה לירקות ופירות

100 גרם של מוצרי מזון כמות נתרן במ"ג
מזונות תעשיתיים מעובדים
חמוצים (זיתים, מלפפונים ואחרים) 1000-1300
גבינות מלוחות 500-1500
פופקורן באריזה- שקית אחת 1,000-1100
רטבים מוכנים 700-1100
נקניקים, פסטרמות ובשר מעובד 600-1000
חטיפים מלוחים (ביסלי, במבה וכד') 400-1000
קרקרים מלוחים 400-800
דגני בוקר מסוגים שונים 300-600
מרקים מוכנים 300-400
לחם 300-500
חלב 50-60
ירקות ופירות טבעיים
ירקות: גזר/מלפפון/עגבנייה/פלפל/בצל 0-50
פירות: תפוח/בננה/אגס 0-20

מהו הנזק בצריכה עודפת של נתרן?

1.  צריכה מוגזמת של מלח מחריפה את התסמונת המטבולית וההשמנה הבטנית. תסמונת מטבולית מוגדרת כנוכחות של שלושה או יותר מהמאפיינים הבאים: השמנה בטנית, לחץ דם גבוה, רמות טריגליצרידים גבוהות בדם, רמות נמוכות של כולסטרול "טוב" (HDL), רמות גלוקוז גבוהות. כולם קשורים למחלות כמו סוכרת ומחלות קרדיווסקולריות (לב וכלי-דם). התסמונת פוגעת במיליוני בני אדם בעולם כולו.


2.  צריכה עודפת של נתרן מגדילה את הסיכון לעלייה בלחץ-דם, פגיעה בכלי-דם, מחלות לב ושבץ מוחי. עודף הנתרן מעלה את נפח הדם מעבר לנפח האופטימלי, מצב הידוע כ-hyper-volemia. בתגובה, העודף בנפח הדם עלול לאותת לכליות ליזום סדרה של השפעות הורמונאליות ווסקולאריות המעלות את לחץ הדם.


3.  עודף נתרן עלול לגרום להתייבשות, במיוחד בימים חמים ובעיקר בילדים.


4.  צריכת נתרן בכמות מופרזת גורמת להפרשת סידן בשתן ולפגיעה בספיגתו בעצמות, כתוצאה מכך גדל הסיכון לשברים ולהתפתחות אוסטיאופורוזיס.


5.  צריכת עודפת של נתרן לאורך שנים עלולה לגרום להצטברות של אבנים בכליות ולנזקים עד כדי אי-ספיקת כליות.


6.  מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כך שצריכת נתרן עודפת לאורך זמן עלולה לתרום להתפתחות סוגי סרטן שונים ובמיוחד סרטן הקיבה.

 

האם ניתן להתרגל לכמויות מופחתות של מלח?

הבשורה הטובה היא שכן! אנחנו יכולים לאלף מחדש את בלוטות הטעם שלנו לאכול פחות מלח. לאורך זמן, ככל שנצמצם את צריכת המלח, נתרגל לטעם המזון ונרצה פחות מלח במזון שלנו.




תגיות: דיאטה, תזונה, תזונה נכונה, נתרן, מלח

By Iris Peskin 10 Jan, 2024
חלב ומשקאות חלב - מי טוב? מי רע? ומי לא נורא?
By Iris Peskin 19 Dec, 2023
השמנה במלחמה
By Iris Peskin 27 Nov, 2023
אכילה רגשית - תזונה לנפש
By Iris Peskin 05 Feb, 2023
שקדים - "אוצר" של בריאות
By Iris Peskin 04 Jan, 2023
החיידקים שיעזרו לנו להיות בריאים ורזים יותר
המרק - מלך החורף
By Iris Peskin 29 Nov, 2022
המרק - מלך החורף
מה לנשנש?
By Iris Peskin 19 Nov, 2022
עד 120 קלוריות בלבד של נשנושים בריאים וטעימים
תזונה נכונה למניעת סוכרת
By Iris Peskin 11 Nov, 2022
תזונה נכונה למניעת סוכרת
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
By Iris Peskin 20 Aug, 2022
תזונה בריאה לילדים - איך מתכוננים לחזרה לשיגרה
פירות יער - אוצר של בריאות
By Iris Peskin 16 Jul, 2022
פירות יער - אוצר של בריאות מתוך ראיון איתי שפורסם גם בmako 
More Posts
Share by: